solsken!

max va grinig hela dan igår men på restaurangen va han jätteduktig!! han vägrade visserligen sova men han va ganska tyst hela kvällen. jag ammade ett par gånger och vi turades om att knalla runt lite med honom. det gick kalas-bra! =)

idag har max och jag gått långpromenad med johanna och nemi från föräldragruppen! så liten söt flicka! över en timma va vi ute och gick! det är det längsta jag gått sen vi kom hem från ackis. jätteskönt va det! men jag va helt slut när jag kom hem. inte max dock. bortsett från under promenaden har han varit lika kinkig som igår =(

just nu sitter han faktiskt i mitt knä och jollrar lite men jag vill att han ska sova i vagnen... jag behöver ge katterna mat, ge mig själv mat, hänga upp tvätt och snart kissa =) han tycker INTE om att ligga vaken i vagnen...

längtar efter marcus... han kommer inte hem förrän vid 22 ikväll....

nu blev det kinkigt igen..........

påskhelgen 2

vi har haft en jättetrevlig påskhelg! massa folk och massa mat =)

i fredags kom max faster mia och hennes kille david hit och hälsade på. dom hade köpt en gullig speldosa som max tycker jättemycket om!

på lördagen åkte vi hem till gårdsvägen och va där hela dan och kvällen. min morfar med doris och min mormor med björn och stor vovve boss va där! det va första gången mormor och björn träffade max, dom bor i norge, och mormor både grät och darrade när vi kom =) max fick ännu mer coola kläder!

på söndagen kom först mia och david förbi en sväng igen innan dom begav sig hemåt. sen åkte vi till gårdsvägen igen så mormor kunde få umgås lite mer med max innan dom åkte hem på måndagen.

på måndagen hade  vi tänkt åka till ikea och gränby centrum men vi va sååå trötta och råkade fastna i soffan framför lawrence of arabia. hade vi vetat innan hur lång den filmen är så hade vi nog aldrig börjat titta på den....

nu sitter jag i soffan (igen...) och har äntligen fått max att somna i mitt knä. han har varit riktigt kinkig hela morgonen. nu håller han visst på att vakna igen... *paus*
han "halv-sover".....
jag hoppas han är på bättre humör ikväll, vi ska på restaurang för att fira min pappas födelsedag och det kommer bli väldigt jobbigt om han är grinig då =( vi får se hur det går! nu är det kinkigt igen.......


påskhelgen

ja då va påskhelgen över. jag har lite blogg-abstinens, har inte haft tid nog att skriva nåt på massa dagar! har inte hittat tid idag heller =(
men imorn har jag inte ett dyft planerat så då kanske jag får chansen. behöver sova lite extra imorn känner jag. hoppas max är snäll och vill sova mycket!

max har förresten börjat le och skratta så mycket senaste veckan, det är så underbart att se!!!! man blir så lycklig av att titta på charmknutten =)

har massa jag vill skriva men vi får se om det hinns med imorn...

sov gott!

trött...

är så sjukt trött idag =( vet inte varför jag är tröttare idag än de senaste dagarna. har iofs varit lite mer aktiv denna vecka än förra, men inte överdrivet mycket mer... riktigt ont i ryggen och benen har jag haft med. har blivit lite mer spring med grejer i trappan iom att jag varit ute lite mer. och det har varit mycket max-bärande igår och idag. nu håller han på att somna i pappas famn med nappen i mun. med andra ord en chans för mig och marcus att sova lite.
kan knappt gå rakt så trött är jag! somnade under en amning redan vid 12 i förmiddags trots att marcus dammsög för fullt. marcus är lika trött stackarn...

imorn är det påskmiddag på gårdsvägen och max ska få träffa gammelmormor för första gången. marcus och jag firar också 3år tillsammans och "lilla stora" elliott fyller 1år! oj vad tiden går fort!! synd att vi inte kan va där =(

bad

idag blev det ett bad! vi tog ännu lite varmare vatten än förra gången. och tro det eller ej, men det gick bra! så fort det gick upp för honom vad vi skulle göra så började han skrika men när han väl kom i baljan tystnade han tvärt och såg grymt förvånad ut =) sen till och med nöjd! strax innan jag va färdig började han dock skrika igen och så skrek han genom hela torkningen, inoljningen och påklädningen. sen fick han mat så då va han nöjd igen =)

faster mia och david kom för ca 1,5 timme sen och jag har precis kommit ut ur en efterlängtad dusch! nu är det nog dags för amning alldeles strax!

hm...

det har varken blivit städat eller bad idag. någon har varit lite för grinig och kinkig och krävt lite för mycket uppmärksamhet. men lite papper fick jag iaf sorterat när han låg i våran säng. får göra allt lite snabbt imorn innan faster mia och david kommer. måste köpa mer kalkon-köttbullar också, riktigt goda!

marcus försöker natta max och sen ska vi nog natta oss själva. vi är helt slut båda två. jag har förgäves försökt få max att ta nappen flera gånger idag, men han vägrar. av marcus tar han däremot gärna emot den nuför tiden... synd att inte marcus alltid är hemma på kinkiga dagar. tur att max inte har så många såna!



typ enda gången jag lyckats få han att snutta på nappen
inte ville han ha den länge inte =(

läskigt...

max ligger ensam i mammas och pappas säng med massa kuddar omkring sig. han kan omöjligt ta sig nånstans men ändå måste jag gå och kolla hela tiden =)

bvc

nu har max och jag kommit tillbaks från bvc. han tyckte inte att det va lika kul idag =( men han va duktig ändå! han har växt en centimeter och gått upp 210gram. så nu är han 56cm lång och väger 5180gram! distriktssköterskan tycker han utvecklas jättefint och är stark och har bra blick. prickarna i ansiktet va ingenting att oroa sig för utan det va hormon-prickar alltihop som försvinner så småning om!

resten av dan ska vi försöka städa och ikväll är det dags för ett bad! får se om max tycker det är roligare den här gången. det har ju inte varit så populärt hittills...


stadsbesök

åh va skönt at komma ut ur huset och ut bland folk! jättetrevligt att träffa hanna och emil, så söt pojke!
och max va så duktig! han sov först väldigt länge, sen vaknade han och fick mat och sen va han så glad och nöjd så! väldigt nyfiken och pratade och hade sig =) brakade ordentligt i byxan också! två gånger ( jag får betala toan nästa gång! =) ) han gnällde inte förr än jag stoppade ner honom i vagnen igen när vi skulle bege oss hemåt. men efter lite klapp på magen så accepterade han det och somnade som en stock. nu ligger han helt slut på pappas bröst och snarkar som en gris! =)



mina sötnosar!

dålig mamma

jag är rädd för att träffa andra mammor.
jag är rädd för att vara sämre än dom.

jag vet att jag inte är en dålig mamma. men ändå. det spelar ingen roll.
jag kan fortfarande vara sämre än alla andra.

jag är också rädd för griniga gubbar och kärringar som ska klaga.

19/3

idag blir max en månad!!! vart tar tiden vägen? helt sjukt fort går det! min lilla ängel blir bara större och större =)

promenad

igår efter att carro varit här och ätit lunch följde jag med henne till bussen och gick sen till ica. det va faktiskt första gången jag va ute och gick utan sällskap. jag gick i ganska rask takt jämfört med vad jag kunnat göra hittills, det kändes jätteskönt!! sen kom vi till trappuppgången hemma..... tre vändor fick jag gå, först upp med max i liggdelen, sedan hämta matkassarna och till sist vagns-chassit. småsprang också eftersom det inte kändes kul att lämna max ensam. fy va sönder-svettad jag va sen! och ryggen skrek under kvällen och natten =( men men vad ska man göa. ut måste jag ju och mat måste vi ha.

idag ska jag ta ner vagnen själv också, men det blir ju bara två vändor. och det är ju alltid enklare att komma ner än upp =)

vi ska ner på stan och äntligen träffa hanna och emil! det ska bli så kul! sen kanske jag går förbi mammas jobb så hon kan få visa upp sitt underbara barnbarn =)

skitvädret fortsätter visst......

vilket skitväder!

ska ringa carro och se om hon inte vill komma hit eller nåt istället. stan lockar inte i det här vädret!!

max somnade efter amningen halv tolv och sov ända till halv 6! men han har börjat göra en massa ljud ifrån sig i sömnen, stönar och till och med skriker till ibland, så jag sov inte så jättebra i alla fall. jag vaknar av minsta ljud han gör =( men det är väl så att vara mamma =)

å vad jag längtar efter sommar och sol! marcus kommer vara ledig två veckor i juni och två veckor i augusti, sen är han pappaledig hela september när jag tar ut min semester. 8 veckor tillsammans!! med förhoppningsvis fint väder =) *längtar*

vägning

bara 1kg minus senaste veckan. kommer nog inte bli mer förr än jag får börja träna mer. men så länge det inte blir plus så! =)

idag va hanna och andreas här med fika =) väldigt gulligt! hanna kämpar på i skolan som vanligt! andreas har jag bara träffat en gång för ett och ett halvt år sedan så det va kul att äntligen få träffa honom med. han verkar riktigt trevlig, bra val hanna! =)

max har varit vaken heeela dagen. inte gnälligt vaken utan bara "jag vägrar sova" vaken. trodde att det skulle betyda att han skulle somna på tidiga kvällen nån gång och sen sova som en stock hela natten men tji fick jag. än verkar han inte vilja sova alls. håller tummarna att han somnar efter nästa amning.

den här veckan har jag "fullt upp" hela veckan. imorn är det dags för lunchen med carro, på onsdag ska jag förhoppningsvis få träffa hanna och emil, på torsdag är det dags för bvc, på fredag kommer max faster med blivande man och på lördag blir det middag på gårdsvägen med både gammelmorfar med fru och gammelmormor med man närvarande. faster och gammelmormor har inte träffat max än så det ska bli väldigt kul!






sömn igen

känns som att jag bara skrivit om sömn på sistone =)

inatt fick jag sova massor!! dagen va jobbig, max åt och åt och åt. mina bröst har inte varit så tomma sen han föddes. och inte fick jag lägga honom i vagnen mellan amningarna heller. men vid 21-22 nån gån somnade han, med nappen i mun!!!!!!! äntligen börjar han förstå vad han ska ha den till =) vid 22-23 gick marcus och jag och la oss och max vaknade inte för mat förr än kl 5!!!! jisses! och då ammade vi bara i 20 minuter sen somnade vi båda igen och sov till nio. inte bra att bli så bortskämd....... om han inte tänker fortsätta med det här för alltid. men det vore för mycket begärt =)

ikväll ska vi hem till gårdsvägen och äta och titta på melodifestivalen. får se vad vi hittar på innan dess. funderar på att försöka få upp lite hyllor och sånt som inte kommit upp sen omtapetseringen... men vi får se hur långt vi kommer!

sömn

jag fick inte sova nå mer efter midnatt tisdag till onsdag. eller jo, en timme mellan 4.30-5.30 =)

igår va han vaken ganska mycket så jag fick inte direkt nåt gjort då heller. men mamma kom efter jobbet och hjälpte mig med disken och såg till så jag fick duscha. väldigt uppskattat! sen följde jag med henne hem till gårdsvägen. vi tog en kort promenad (eftersom jag inte orkar mer än korta ännu...) och när vi kom in så fick jag sova i typ 45 minuter.
eftersom marcus skulle jobba över sent igår med bestämde vi att jag skulle sova över och så skulle mamma ta hand om max om han bestämde sig för att va vaken hela denna natt med. han somnade efter amningen vid typ 19 och jag sov en halvtimme i soffan. vid 22 gick jag och la mig och va övertygad om att han skulle vakna för nästa amning vilken sekund som helst. jag skulle bara slumra lite, men somnade som en stock!
vaknade inte förr än mamma kom in vid halv tre och sa att det va dags för mat. han sov från sju till halv tre!! men gissa om han va hungrig då. ammade i typ 40 minuter och fick abryta honom efter en dunderbrak i blöjan =) sen ammade jag typ 40 minuter till.
vid halv fem sov vi båda två som små grisar igen =) jag vaknade 8 och max vaknade 9. har absolut inte fått sova så mycket sen födseln! 4½ timme i sträck kan jag inte minnas när jag sov sist... de sista månaderna av graviditeten vaknade jag ju för att kissa ca en gång i timmen. känner mig riktigt bortskämde nu!!

hade skrivit mer i inlägget men när jag skulle publicera det så loggades jag ut. det här va det enda som sparats och nu orkar jag inte skriva om resten... =( irriterande!

jippi!

lyckades lägga max i vagnen vid 22 och vi har sovit sen dess båda två! vaknade nu när stackars marcus äntligen kom hem. får se om han fortsätter sova nu när jag kör in vagnen till sovrummet, jag sov på soffan nu.

god natt alla glada och inte glada!

segt

seg dag som sagt... max sover och sover och sover... men inte en gång har jag lyckats lägga honom i vagnen =( han vaknar och skriker på en gång. jag har suttit i soffan hela dan. varför är han så mammig idag??
badade honom i alla fall, livat värre! men nu är han iaf ren och fin. vilket är mer än man kan säga om mig idag...

dom va äntligen här och kollade på ugnen idag! den va tydligen från -89 och delar svåra att få tag på så vi ska få en helt ny! med keramikhäll!! =) tar väl några månader innan det blir klart... lite pessimistisk idag.

*amnings-paus*

marcus jobbar hela kvällen idag. kommer antagligen inte hem förr än strax efter 00 =( vi saknar honom!

marcus min ängel

satt och tänkte på allt du fick se under förlossningsarbetet och allt du hjälpte till med under veckan på ackis. hade inte klarat en sekund utan dig!

du är det absolut bästa som nånsin hänt mig och jag är evigt tacksam för allt du gör för mig.



jag älskar dig marcus!

fast...

...i soffan. max sover som en stock på mitt bröst och har, bortsett från blöjbyte och två amningar, gjort det sen vi gick upp vid 6.30. men så fort jag försöker flytta honom till vagnen så blir det gnäll. hoppas det går nå filmer på tv...

annars har han sovit mellan amningarna inatt för första gången på flera nätter! vilket betyder att jag också gjort det =) jag ammade vid 21.00, 2.30 och 6.30. tog en stund för han att somna efter 21-amningen men marcus satt med honom och tittade på film.

och medicinen verkade hjälpa lite också! hade ont men långt ifrån så ont att jag inte klarade mig själv. (hoppas det inte bara va en tillfällighet...)

kommer bli en dryg dag känns det som. funderar på att bada max lite senare, då skriker han oavsett så... =) men det är allt bra mysigt med honom liggandes i famnen =) *njuter*

måndag

första dagen utan marcus! det har gått bra. jag fick en tid på ackis gyn-akut för mina magsmärtor jag haft sen förlossningen. har haft en riktigt konstig obehaglig smärta uptill i magen, inte nere vid operations-såret. det har bara blivit värre och värre och nu gör det så ont så jag bara gråter när det sätter igång. värst är det av nån anlednning på kvällen/natten. dom ville i första hand se om det va nåt med magsäcken, nån typ av magkatarr eller så, så nu ska jag gå på medicin några veckor och se om det blir bättre. håller tummarna!! jag kan inte ens ta hand om max när det gör så ont som det gjort de senaste dagarna =( bär jag honom eller har han liggandes på magen/bröstet så blir det bara ännu värre.... kan inte sova med det heller. får se om det funkar med medicinen!

pappa kom och va barnvakt när jag va på ackis och sen följde jag med hem till gårdsvägen. marcus har hur mycket som helst på jobbet så han fick jobba över redan första dan =( hon som skulle hjälpa till med hans kunder när han va borta va sjuk hela förra veckan..... så han kommer jobba över i alla fall både tisdag och onsdag med....

vägningen va trevlig i alla fall, har gått ner typ fyra kilo den här veckan med. 16,2 kilo är borta nu efter tre veckor. men det återstår fortfarande 11,5. plus att jag inte skulle ha nåt emot att tappa ett par kilo till efter det.... hoppas snittet läker snabbt så jag kan börja gå lite längre promenader snart!!

ska börja ta mig ut och träffa folk nu också. börjar med en lunch med carro på stan på onsdag. kanske dags för första offentliga amningen då?! =) när marcus och jag va på stan sov max hela tiden. som en stock... undrar vart man smidigast äter lunch med bebis och vagn? dags att lära sig sånt. toaletter med skötbord och grejer... =)

äntligen =)

nu har vi äntligen bestämt oss!
vår son ska heta

Max Theodor Ahlvin
=)

helg

sista dagarna som marcus är hemma nu.... lillpojken har fått för sig att inte sova på nätterna, nu när marcus varit hemma har vi turats om att få sova lite. men nu när han börjar jobba och inte har så många andra stunder han kan sova på än natten, så kommer jag få sitta uppe. han sover bäst på förmiddagen och mitt på dan så jag får väl sova då. men det känns som att dte är då man ska passa på att träffa folk och åka på stan och sånt? jaja, det ordnar sig.... dom brukar ju vända rättt på dygnet efter ett tag.....

på bvc gick allt bra ialla fall! han har växt en halv centimeter till så nu är han 55cm och väger 4970gram, 30gram mer än vid födseln =) *stolt*

jag gick ju upp väldigt mycket i vikt under graviditeten men i måndags hade nästan hälften försvunnit. ska bli spännande att väga mig igen på måndag. hoppas verkligen inte att det bara stannat av. inte än...... längtar tills jag kan börja gå längre promenader med. får så ont i magen och ryggen när jag rör på mig fortfarande. måste äta värktabletter bara för att kunna gå till ica och tillbaks......

nu ska jag byta blöja, klä på och amma och sen ska vi till mina päron på gårdsvägen och äta middag! =)

stan

idag va vi på stan för första gången =) han va så duktig och sov hela tiden! det gick 4 timmar mellan två amningar istället för typ 2,5. han hoppade även över amningen klockan 6 imorse så jag fick sova 5 timmar på raken!!! det är mer än jag sovit sammanlagt nån kväll/natt/morgon/dag sen han föddes =)

risken finns väl tyvärr att han kommer vara vaken hela natten inatt istället eftersom han sovit så mycket idag.... men det får jag väl ta.

imorn ska vi till bvc igen. i fredags hade han gått upp till 4 695 gram och mätte 54,5 cm. han gick ju ner nästan alla 10% han fick gå ner efter födseln så han hade gått upp från typ 4 458. på rätt väg iaf!! ska bli spännande att se vad distriktssköterskan säger imorn!

nu ska jag poppa lite popcorn och så ska vi titta på independence day. ser fram emot det, har inte sett den på hur många år som helst. tyvärr är det ju vid den här tiden jag brukar försöka sova lite, medan marcus fortfarande är uppe...

förlossningsberättelse

det började på måndag-kvällen den 18/2.
jag hade varit hos mina päron och mamma skjutsade hem mig och hämtade marcus på jobbet på vägen.
precis när vi kom innanför dörren gick slemproppen, 17.45. vet inte om vattnet gick också, va tvungen att springa på toa stup i kvarten. jag ringde förlossningen som tyckte jag skulle avvakta och se om det fortsatte sippra och ringa tillbaks vid 20.

vid 20 hade sipprandet avtagit men däremot hade jag haft en värk klockan 19 och en till 20. så jag ringde upp och sa att vattnet nog inte gått men att det verkar som vi hörs lite senare iaf =) ett lycka till fick jag! nästa värk kom kl 21.

sen satte det igång lite mer på riktigt, mellan 21-22 kom värkarna med 10 minuters mellanrum och jag låg i sängen med tens-maskinen påkopplad. det jobbiga va att jag hade ont hela tiden, trots att jag va så avslappnad. fick till och med massa beröm på förlossningen sen, just för att jag va helt avslappnad mellan värkarna. men jag hade så ont hela tiden att det va jättesvårt att avgöra när värkarna hade avtagit. hur som helst så kom värkarna med fem minuters mellanrum efter 22.

framåt midnatt stod jag inte ut längre så vi ringde och fick komma in. vi kom in ganska exakt 00.00 och jag va då öppen 3 cm, dom trodde inte att det gått nå vatten. på med rocken och in på rummet! lustgas! =) tyckte egentligen inte att gasen i sig hjälpte så jättemycket men tillsammans med tensen så kändes det helt ok.

allting gick jättebra ett par timmar men sen saktade allt av. vid fyra kom värkarna fortfarande bara var femte minut och va inte så värst mycket kraftigare, däremot hade jag ju fortfarande ont nästan hela tiden. det sattes in värkstimulerande dropp som ökades och ökades och ökades..... och samtidigt som det ökades så avtog värkarna mer och mer och mer.... till slut hade jag i princip inga värkar alls, bara allmänt konstant ont =(

dom började byta ut alla maskiner för att se om det va fel på grejerna, bebis fick elektrod i huvet, jag i livmodern, dom satte in glukos-dropp, massa vätskedropp... jag hade inte kunnat kissa sen vi åkte hemifrån så dom försökte tömma mig flera gånger men inte ens efter droppet fick dom ut nån direkt mängd. allt satte sig i kroppen på mig! jisses vad jag såg ut!!! och jag tyckte jag hade tillräckligt med vätska i kroppen innan jag kom in =)

vid 06 bestämdes att det skulle sättas en epidural så att dom skulle kunna pumpa i mig ännu mer värkstimulerande dropp. oj det va skönt!! all smärta försvann på en gång =) och själva ditsättandet som jag hört så mycket hemskt om kändes inte alls. det gjorde ondare att få droppnålen i handen... =) både jag och marcus lyckades till och med sova 20 minuter! men inga värkar alls...

vid 10 hade jag fortfarande inte öppnats mer än 5-6cm och barnmorskan kom in och ville att jag skulle börja fundera på kejsarsnitt. livmodern ville helt enkelt inte jobba mer och läkarna barnmorskan pratat med tyckte att om ingenting hänt vid 13 så bör ett snitt läggas. dessutom hade smärtan börjat komma tillbaka i rygg och mage...

vid 13 hade såklart ingenting mer hänt och vid det laget kände jag bara att jag ville ha allt färdigt så kejsarsnittet var varmt välkommet. innan har jag varit väldigt emot snitt, vet inte riktigt varför.

det tog en liten stund innan vi fick åka upp till operation men väl där fick marcus byta om och jag fick hälsa på ungefär 20 pers till. förstår inte va alla gjorde där, men jag antar att dom hade nån typ av funktion =)
då kom nästa problem. lokalbedövningen bet inte! inte ens litegrann =( så då fick jag sövas. marcus fick inte va kvar i rummet. 14.20 kollade jag på klockan sista gången. "nu kommer du få sömnmedel med en spruta i armen" jag hann inte ens svara okej innan lampan i taket va alldeles suddig och sen va jag borta!

kommer ihåg lite halvförvirrade saker från uppvaket, bland annat att dom tryckte på min nyopererade mage gång på gång och fy fan (ursäkta!) va ont det gjorde!! helt sjukt... strax efter 16 nån gång kom marcus och hälsade på mig, då va jag ganska vaken, men han fick inte ta bebis med sig =( jag visste ju att bebis skulle vara stor men jag blev ändå förvånad när jag fick höra hur stor han faktiskt va =) kl 14.31 den 19/2 2008 blev han utplockad =)

först 18.15 fick jag äntligen träffa våran ängel! han va så fin! helt perfekt =) han låg så gulligt innanför marcus rock =) glömde på en gång bort allt jag varit med om =)




senare fick jag höra att det inte bara va lokalbedövningen som krånglat =( min livmoder hade varit så slapp och uttänjd att dom inte fick den att dra ihop sig. dom pumpade i mig flera olika ihopdragande preparat som inte funkade och masserade och knådade. till slut fick dom binda ihop (?!?) livmodern med "hängslen" och under tiden hade jag förlorat en massa blod, 2,5-3 liter enligt hon som berättade för mig hur allt gått till... inte konstigt att jag va lite trött och blek. men jag fick två påsar blod på onsdagen och dom gjorde enorm skillnad.

vi låg kvar under observation till på söndagen. det va skönt att veta att både jag och lillkillen blev noggrant kollade hela tiden. men man längtade ju ändå hem...

borta bra men hemma bäst!!

RSS 2.0