Förresten

Om det är någon som är sugen på en ny bilbarnstol av märket Recaro så är numera min far återförsäljare av dom. Så hör av er!! =)

Marcus nattar Max nu, jag väntar på att få stupa....

Oj så slut jag är!

Tränade alla tre passen förra veckan, för första gången sen juni tror jag. Klarade dock av det otroligt bra! Idag har vi däremot varit ute i Rasbokil och lekt med Isabel och Alva och efter en promenad på ca 1,5 timme så är jag heeelt slut!! Sitter här som en zombie. Men vi hade kul iaf! Max och Alva leker på ett helt annat sätt nu än sist vi sågs (också i juni nån gång senast), jättekul!

Ska väl försöka ta tag i disken och sen hoppas jag på att Maxen somnar tidigt ikväll. Jag vill bara krypa ner i sängen och blunda... Har inte sovit middag på nästan en vecka och det känns i både kropp och huvud. Ska kombinera sömn och uppladdning av foton i fotobloggen medan Max sover middag tisdag och onsdag. Sedan ska vi iväg på en impuls-tur till morfar och Doris i Kinna torsdag till söndag. Marcus ska till Estland med jobbet så jag och Max tar med oss min syster med pojke och förhoppningsvis även min bror till morfar! Om ekonomin tillåter blir det en tur till Ullared på fredagen =)

Jag tog faktiskt fram mina minsta gamla gravid-byxor igår. Inte för att jag redan behöver stöd för magen, utan för att jag inte längre har några byxor som går att stänga, inte på långa vägar.... I vecka 16, på onsdag, står det i böcker att barnet börjar höra ljud utanför magen så då blir det dags att börja använda "pinglan" =) Galet....
Imorn är det tre veckor kvar till ultraljud.....

Nej, disken va det väl som väntade......

Helgen

Denna helg (Marcus sista innan han börjar jobba igen) har gått alldeles för fort =( Fast det gör väl helgerna alltid.

I fredags storstädade vi ordentligt, kändes jätteskönt för nån riktigt storstädning har det nog inte blivit på hela sommaren. På kvällen kom Carro och Tordh (hur mycket jag än försöker lär jag mig aldrig vart h ska va i hans namn....) och fick smaka på min underbara Bulgur-Lax, verkade som att dom också tyckte den va god =) Killarna har inte träffats under tiden båda paren varit tillsammans men spelade utebandy och sånt med varann när de va små och bodde i Storvreta (Uppsala är litet). Mycket mycket trevligt va det och max va uppe ända till strax efter 22 och spexade, han har blivit en riktig pajas när vi har besök =)
Tyvärr vaknade han 03.30 och va superledsen och somnade inte om förr än 05.15 så vi va alla väldigt trötta på lördagen, men sånt är livet.

På lördagen sov vi alla lite längre, till och med jag. Brukar vakna 8 oavsett när jag la mig eller hur trött jag är men jag vaknade först 9.15!
När vi piggnat till drog Max och jag iväg till ÖB och storhandlade rengöringsmedel, tvättmedel, svampar, trasor och allt sånt som hör till. Är det förresten någon som provat tvättmedlet på storpack därifrån som heter Spar? Är ju ruskigt billigt jämförelsevis men jag är lite märkesbög när jag handlar... Men dom har ju bara de minsta paketen med Via så det känns som att det i slutänden inte blir billigare i alla fall, det är ju alltid dyrare att köpa mindre förpackningar.
Efter ÖB hämtade vi upp Marcus och åkte till Bergsbrunna. Marcus sattes på kantarellborstning och Max jag och mamma gick på en promenad utan vagn och tittade på hästarna. Vid 16 nån gång kom min morbror på snabbvisit från Kina där han bor sen 2-3 år tillbaks. Hann väl kanske uppdateras så jättemycket men det va kul att se honom igen, sist va i julas. Massa god mat, bla kantarellstuvning, öl och vin för de som kunde, massa snask (för andra dagen i rad...) och underbara jordgubbar! Hur kan jordgubbarna va så fruktansvärt goda såhär sent? De va nog de godaste på hela sommaren =)

Idag vaknade vi också ganska sent, blev ju lite senare igår med. Tvättid 11-14 så jag ska snart ner och hämta det sista. Blev skitsur först för torktumlaren funkade inte så jag fick släpa upp en massa blöt tvätt, men nästa gång jag gick ner upptäckte jag att det bara va luckan som va glapp så nu står det en stol framför och håller fast den =) Använder man bara hjärnan lite så!
Alltså ska jag för fjärde gången ner och upp för trapporna strax, sedan är det Body Pump kl 16! Måste vila lite efter tvätten och sen får vi se om jag diskar innan träningen eller efter...

Våran toalett står och rinner och rinner och rinner och rinner... Sen natten mellan fredag och lördag. Grymt irriterande. Det hände ju för några månader sen när vi va ganska nyinflyttande och då kom dom från Wasakronan och lagade det. Trodde vi. Nu när jag har öppnat upp och tittat så har dom inte alls lagat "pinnen" som är av utan bara petat den på plats. Jag har också petat den på plats flera gånger senaste dagarna men varje gång man spolar toaletten så börjar det om igen. Drygt. Ska ringa och va stenhård imorgon.

Nej, babbel babbel. Det här blev ett riktigt långt inlägg. Blir så när man inte skriver lika ofta längre.

Hoppas iaf att alla haft en trevlig helg!

Fattigt

Jag har förresten inte fått nå pengar från försäkringskassan denna månad. Vi har redan kollat upp det och det kommer ordna sig men vem vet när pengarna kommer.... Tur att jag fick de sista pengarna från Swedol så att jag i alla fall kan betala räkningarna.

Dessvärre upptäckte vi missen efter att vi köpt "dyra" regnkläder till Max och nya kontorskläder till Marcus. Men båda pojkarna kommer iaf se fina ut =)



Köpte också en regnhatt i samma mönster (är det det som heter sydväst elelr nåt sånt??). Han kommer se sååå söt ut i all det där! Känner jag honom rätt kommer han dock hata kläderna till han upptäcker att man får hoppa i vattenpölar med dom =)

Sprängande huvudvärk

Hade tänkt ta tag i mitt och Maxens liv idag och bara vara en massa ute och få frisk lugt och motion (har redan gått upp 4,5kg vilket är alldeles för mycket så tidigt i graviditeten.... Tänker inte låta det gå som sist!!). Men vilket jäkla väder! =( Blev inte ens en kortis-promenad idag inte. Men jag va ju på Body Pumpen igår och imorn är det dags för Spinning Activio så lite nytta gör jag ju...

Har haft (har fortfarande) sprängande huvudvärk och ont i nacken hela dagen. Mådde illa i förmiddags och va rädd att jag skulle bli sjuk, sen trodde jag att det kanske va psykiskt för att jag skulle hälsa på chefen. Men sen förstod jag att det ju va pga huvudvärken. Har tagit alvedon, fått massage av Marcus och sovit middag men ingenting har hjälpt. Nu ska jag prova med efterlängtad sömn igen.

Visade sig att jag hade två månaders uppsägningstid vilket är bra för ekonomin men inte för psyket. Ska iaf be att få gå ner till 75% de månaderna. 28 september till och med 28 november kommer jag jobba........

Imorn måste jag ta tag i en massa telefonsamtal, bla alfa-kassan, Max dagis, kommunen, massagestället, försäkringskassan (fast jag har glömt varför...) mm mm. Rolig dag!

Trots sprängande huvudvärk tog jag mig iaf iväg till mötet med bokcirkeln. Hann precis läsa ut Alkemisten, älskar den boken! Men det va en del olika uppfattningar om den bland de andra deltagarna. Vi pratade även en massa annan goja, mycket dagis-inskolning blev det... Ser fortfarande inte fram emot det...
Nästa bok blir iaf en kriminalare av en Mons "Thofteloft" (inte det rätta namnet men jag minns verkligen inte =(, nåt liknande iaf!). Lånar boken av mamma så jag behöver inte köpa den och får den redan imorn så jag kan ta det lugnt och har en månad på mig att läsa den =)

Nej nu! Måste jag sova!
Vaknade förresten i natt och hade jätteont i magen, hela vänster sida från revbenen ner till livmoder-området. Värst va det precis under revbenen och tryckte jag där gjorde det jätteont plus att det hög till i livmodern och strålade ut i ljumsken. Det försvann efter nån timme och sen har jag inte känt av det mer.

Puss och god natt

Vecka 15

Ditt förstorade hjärta har nu en 20 % högre kapacitet, allt för att klara syretillförseln till dig och barnet. Runt vecka 15 kan man utföra fostervattensprov för att upptäcka eventuella kromosomrubbningar, som Downs syndrom.

Ditt barn är 104-114mm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 50g. Barnets revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden. Huden börjar täckas av lanugohår, mycket fina hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen. Kroppsbehåringen följer mönstret på huden och bildar former som ser ut som fingeravtryck över hela kroppen.

Hörseln fortsätter att utvecklas och i mellanörat börjar ett antal mycket små ben att hårdna. Eftersom hjärnans hörselcentrum inte har bildats än, är barnet inte medvetet om alla ljud. Fostervattnet som finns runt barnet leder dock ljud, så med tiden kommer barnet att börja uppfatta din röst och dina hjärtslag. Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet. Har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna producera svart pigment. Fostrets längd mäts vanligen inklusive ben från vecka 15 av din barnmorska.

Frid och fröjd

Proverna såg bra ut så ingen diabetes här inte. Sockerlösningen va det vidrigaste jag druckit i hela mitt liv =( Blä!!

Men efter att ha suttit i väntrummet i två timmar har jag nu bara 40 sidor kvar i underbara Alkemisten. De läser jag slut på ikväll! Annars idag har vi diskat, dammsugit och tvättat golv och sovit middag. Jag har tränat body pump och Max och Marcus va ute och lekte lite. Nu håller Maxen på att somna och jag förbereder mig för att läsa ut Alkemisten =)

Imorgon ska jag till SAAB och kolla igenom papper om uppsägningen.... Litar inte på ett ord den karln säger men denna gång tänker jag inte bli lurad! Så det så =)

Nedräkning till fastan

Nyss när jag stod i köket och bredde två mackor så flög massor av saker genom huvudet som jag skulle skriva ner här. Men tre minuter senare så är hälften borta och det som inte är borta finns inte i huvudet som en text utan bara i punktform. Som så många gånger förr...

Jag äter i alla fall två mackor för att klara mig till omkring 11.00 imorn förmiddag, ganska lagom till lunch med andra ord. Klockan 22.00 börjar fastan. Är lite smånervös för imorgon faktiskt. Vill ju nästan ha gravid-diabetes bara för att det skulle förklara en massa saker. Men med min vanliga otur (eller egentligen tur, beroende på hur man ser på saken) så kommer proverna se bra ut och ingenting har fått någon förklaring. Men man ska ju alltid vara glad för att man är frisk och innerst inne är man ju det. Men det är alltid trevligt med svar och förklaringar.

Är som vanligt så trött att jag knappt orkar hålla huvud och ögonlock uppe men jag måste sätta mig (inte lägga mig för då somnar jag garanterat!!) och läsa Alkemisten. Precis som med allt annat viktigt, och mindre viktigt, i mitt liv just nu så ligger jag efter med hästlängder. Lägenheten ser ut som en svinstia, köket har under helgen vi varit borta blivit invaderat av blomflugor, hundratals samtal behöver ringas, motionen behöver ökas, hjärnan nollställas...

Nu har äntligen Maxen somnat. Det har varit ett väldigt farande fram och tillbaks, massa nya ställen och ansikten, den senaste månaden. Han är helt enkelt inte riktigt trygg just nu. Nattningarna tar lång tid och han vill inte läggas ner i sängen innan han sover djupt. Men jag förstår honom, han har varit så duktig! Några nätter till här hemma och allt borde vara som vanligt igen.

Får inte ens i mig halva macka nr 2. Men troligtvis kvittar det, jag kommer vara lika hungrig imorgon bitti iaf. Törsten under natten kommer vara värre, får hoppas att jag inte vaknar så ofta i natt.

Nej, nu blir det tandborstning och sedan Alkemisten tills ögonen svider.
Kram och god natt!

Kom förresten på att jag glömde lägga upp text om v14... Men nu är det ju v15 på onsdag så vi väntar tills dess.

Borta bra men hemma bäst?

Nej, faktiskt inte alls.
Tillbaks till all ångest och allt som måste tänkas igenom.

Borta bra men hemma bäst?

Nej, faktiskt inte alls.
Tillbaks till all ångest och allt som måste tänkas igenom.

Stammisar på vårdcentralen

Max och jag har tillsammans varit på vårdcentralen 5 gånger sen den 27 juli, inte ens fyra veckor. Och vi har varsit besök till inbokat innan en månad har hunnit gå. Max har varit hos husläkare med hostan (plus ett tidigare besök hos en husläkare i juni) och idag på 18-månaderskollen. Om 1 timme och tio minuter ska han dit igen på en återbudstid hos barnläkaren om hostan. Kan han inte hjälpa oss mer så har jag fått numret till en barnspecialist på Liljefors torg jag ska ringa till imorn. Jag har varit på provtagning, på inskrivning, hos läkare på mvc och ska på tisdag på glukosbelastningen. Ska dit klockan 08.20 och får varken äta eller dricka efter 22.00 kvällen innan =( Jag som är så fruktansvärt hungrig på morgonen och som speciellt nu när jag är gravid mår så dåligt om jag inte äter regelbundet...
Då kommer jag i alla fall få ett stick i fingret och sen får jag "dricka massa socker" och ska sitta där i två timmar (tänkte sträckläsa Alkemisten om jag inte hunnit komma så långt än) och sen bli stucken i fingret igen. Sen får jag äntligen äta!!

Nej nu måste jag inventera tvätthögen, har tvättid kl 14.00 men ska ju till vårdcentralen 14.30 så jag kommer antagligen inte hinna tvätta så mycket som jag skulle vilja... Och stackars Max som precis har somnat (lätt idag) men snart måste väckas, han kommer inte vara glad! Och tillbaks dit där han precis blev stucken i armen! Hur kan mamma va så elak??

Kan ju tillägga att han va jätteduktig idag =) Tror distriktssköterskan, som för övrigt va underbar, blev lite betuttad i charmknutten/busfröt! Han är 82,5 cm lång och vägde 11,675 kg, min lilla plutt börjar bli stor!!

Nej nu, tiden rinner ju iväg! Önska oss lycka till hos doktorn!

PS. Sov nästan 6 timmar ostört och ordentligt i natt, mycket mycket längre än på riktigt länge, underbart!!! Fast då får man ju mersmak istället =)

Trött och trött igen

Natten till idag va värst hittills, sov inte ordentligt en enda period. Börjar bli riktigt riktigt trött. Drömmar och toabesök avlöser varann. Men fick iaf sova nästan en timme när Max sov middag.

På tal om sömn så har Max plötsligt börjat krångla med nattningarna. De senaste månaderna har det bara varit att lägga ner honom i sängen efter vällingen och gå ut och stänga dörren. Ibland kanske det har tagit en halvtimme innan han somnat och ibland kanske man fått gå in och säga hej nån gång, men oftast somnar han inom en kvart utan gnäll. Igår och idag har däremot både dag-sömn och natt-sömn varit jobbigt. Han verkar inte vilja vara ensam förrän han somnat och somna vill han definitivt inte. Dålig timing nu när Marcus är sjuk och jag så trött. Men det är väl kanske nån fas han hamnat i bara, får hoppas den inte är långvarig.

Idag har jag varit hos doktorn. Han har läst igenom min journal från förra förlossningen och svarat på en massa av mina frågor och förklarat en hel del lite bättre än dom gjorde på Ackis. I korta drag kan man väl säga att han inte trodde att det va nå fel på mig utan att allt bara va tillfälligheter, men att både värksvagheten och livmodern som inte ville dra ihop sig är sånt som, när det hänt en gång myckat väl kan hända igen. Men att riskerna inte va så stora att man ska behöva oroa sig. Däremot skulle vi i slutet av graviditeten göra en, nu kommer jag inte ihåg vad dom kallar det (för trött...), "viktuppskattning" av bebisen och ifall även denna bebis blir väldigt stor så ska vi diskutera igångsättning. Vill såklart att allt ska gå så naturligt som möjligt tillväga men om risken ser stor ut att det blir som förra gången så får dom göra precis det dom tror är bäst för oss.
Sen ska jag på tisdag göra en glukosbelastning för att utesluta graviditets-diabetes. Man ska inte ta ut något i förskott men det skulle förklara en hel del från förra graviditeten, grejer som även börjat dyka upp under denna graviditet. Det enda konstiga är ju i så fall att jag förra gången inte låg i någon riskzon, jag va inte över 35, jag va inte överviktig, ingen i familjen har diabetes... Som sagt ska man inte ta ut något i förskott men det skulle inte förvåna mig så mycket med tanke på symptomen.

Marcus tog över nattningen och han verkar ha lyckats så nu ska jag göra mig iordning och hoppas på en bättre natts sömn. Blir inge bok-läsning idag heller =( Har ungefär 60 sidor kvar på en väldigt bra engelsk bok innan jag kan börja läsa på nästa bokcirkel-bok, Alkemisten. Ingen brådska än men snart så....

Imorn är det dags för Max 18månaders-kontroll med vaccination och allt vad det innebär! Ska bli spännande att se hur lång han är nu =) Ska dessutom för hundraelfte gången ta upp hans hosta och den här gången ska jag stå på mig ordentligt, jag vill få remiss till Ackis. 12 veckor har det hållt på imorn, man är inte helt och hållet frisk om man hostar så länge...

Sov gott alla glada och håll tummarna för att jag lyckas!!
Kram

En evighet från nu...

Ultraljud 22 september!! =)

Farligt!

Dels vaknade både Marcus och jag av att nåt surrade till i ett par sekunder nån gång under natten och när jag vaknade nu på morgonen låg en feting-humla mitt där jag går om jag går till toan. Tänk om jag hade varit uppe och trampat på den!! Den är i alla fall utsläppt nu.

Sen har jag börjat drömma så sjukt mycket skumma saker, precis som när jag väntade Max. I natt drömde jag att jag födde en pojke men jag hade så mycket i skolan (??) att jag helt glömde bort honom. Kom på när jag fick ett gratulationskort två-tre dagar senare att jag faktiskt hade en bebis.... Då hade han inte fått mat eller vätska sen han föddes och ingen hade tvättat av honom all blod och gegga =( Han såg ut som en zombie och den bilden har etsat sig kvar i hjärnan på mig... Förra natten drömde jag om en massa spöken och diverse vålnader och monster i ett övergivet 1700-tals slott.

Men det farligaste av allt är att jag har total-lyckats med bakning denna vecka!!! Vi va ju ute och plockade blåbär och grillade korv i torsdags och på de vi kom hem med bakade jag en smulpaj och blåbärsmuffins. Lät muffinsarna va inne i ugnen lite lite längre än sist (vilket va i januari, har inte bakat sen dess....) och dom blev klockrena!! Dom sjönk inte ens ihop! Sjukt goda! =) Smulpajen blev också riktigt god men jag vet inte om man kan misslyckas med en sån? Första gången jag provade. Hur som helst, när jag letade i min recept-pärm efter recepten så upptäckte jag att jag hade ett recept på morotskaka och blev så himla sugen. Så igår bakade jag den och den blev också klockren!!!! =)
Tur att jag fryser ner allt ananrs skulle jag definitivt gå upp 28 kg denna gång med.... Vilket är strängt förbjudet denna gång!

Nu ska jag äta frukost!

Det kommer förresten mer bilder i bildbloggen snart, jag lovar. Har bara inte haft tid och nu jobbar Marcus tre dagar och sen ska vi till Norrtälje torsdag-söndag så jag vet inte om det blir nån tid alls denna vecka =( Men snart så!!

Bildbloggen

Håller lite smått på med ett inlägg med strandbilder. Men som ni säkert kan tänka er så är typ 70% av alla bilderna från stranden så jag har lite att gå igenom........

Vilken natt =(

Va dödstrött vid 21 men kom inte isäng förr än 22. När jag väl lagt mig började tankarna snurra i huvudet, inga jobbiga tankar egentligen, mest roliga. Men alldeles för många på en gång och alldeles för sent på kvällen!! Tror jag somnade vid 00 nån gång men vaknade igen 02.30 och behövde kissa. Då hade jag hjärtklappning och började tänka på alla jobbiga tankar, pengar, dagis, jobb mm. Lyckades somna om 03.30 men vaknade en kvart senare av en massa skumma drömmar, bland annat skulle jag aldrig låta Max bada i havet igen, sa jag till Marcus, för det är fullt med hajar (??). Vet inte när jag somnade efter det men frammåt morgontimmarna låg jag bara och vaknade, somnade, vaknade, somnade.....

Marcus har sovit dåligt ända sen vi kom hem från Mallis. Han somnar först frammåt 03 på natten =(

Nu ska vi nog ta en tur ut till Bergsbrunna för att plocka blåbär och grilla korv. Ha en bra dag!

Förresten!! =)

Vecka 13

Kroppen:
Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över.
Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.
Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon.


Precis som med Max är jag redan stor.....

Någon?

Nån mer som har en tråkdag idag?
Är inte ett dugg motiverad för träning ikväll....

Trötta familjen

Har precis haft ett ypperligt tillfälle att lägga upp en massa bilder i bildbloggen då båda pojkarna sover som stockar. Men istället gick jag och somnade på soffan jag med.... Så kan det gå!

Ska se om jag iaf hinner lägga upp ett par bilder innan tvättiden börjar kl 14.

Mamma!!!! Jag har inga mejl-adresser till släkten sparade, behöver kunna skicka lösenord till dom....

Smakprov

Här kommer ett par små smakprov innan jag lägger upp en massa bilder på bildbloggen. Har fått systers och föräldrars bilder nu också så det finns ca 730 bilder att sålla bland.......


Bildblogg

Nu har även jag skapat en separat, lösenordsskyddad bildblogg. Vissa bilder kommer fortfarande läggas upp här, men betydligt fler kommer visas i den andra!
Hör av er om ni vill ha lösenord!!

Hemma igen

Va härligt att få komma hem till så soligt och varmt väder! Man blir ju annars så deprimerad om man fryser arslet av sig så fort man kliver utanför Arlanda.

Vi har haft det underbart!! Jättemysigt ställe och toppen-väder! Max har tyvärr varit lite sjuk men han va så duktig ändå!
Bilder kommer givetvis, och förhoppningsvis snart. Tror jag tagit omkring 400 bilder och Marcus nästan lika många.

Vet inte om jag är så mycket piggare än innan jag åkte iväg men iaf brunare =) Vilket ju gör att man ser piggare ut =)

Som sagt bilder kommer senare! Imorgon ska vi på middag hos mina föräldrar och få träffa systers pojkvän för första gången, spännande! Efter det blir det hårda tag med diet och motion. Marcus har semester i tre veckor till (minus ett par dagar han måste jobba) och det ska jag njuta till tusen av!

Vi hörs och ses! Saknar alla mammor och barn!!

RSS 2.0